Pyrrhura

Tamme pyrrhura kopen...

In 2023 mogen vogels niet meer in kooien gehouden worden en wordt cursus mogelijk verplicht volgens de wet... 

Hier aantal belangrijke eigenschappen van de pyrrhura waar je aan moet denken als je deze intelligente vogels aanschaft... Voorkom dat jij je vogel later weer weg moet doen omdat hij gewoon niet meer tam of onhandelbaar is. Mensen maken fouten maar je kunt het helemaal verpesten bij pyrrhura`s als je niet weet wat je moet doen bij bijtgedrag, schreeuwen, plukken of wegvliegen. 

Pyrrhura karakter.

Pyrrhura`s zijn over het algemeen speels, slim, sociaal en zitten vaak hoog in energie. Daarom is het goed om je pyrrhura te laten wennen aan het feit dat jij hem niet altijd aandacht kan geven. Bovendien zijn ze extreem gevoelig en raken ook snel opgewonden van dingen die voor hun vreemd en onbekend is. Ze zijn ook behoorlijk nieuwsgierig en willen graag nieuwe dingen ontdekken. 

Bovendien is geen enkele pyrrhura hetzelfde. Net als bij mensen zit er zo veel verschil tussen alle karakters. De ene vogel is de andere niet dat geldt ook bij pyrrhura`s. Heeft jouw tante bijna de liefste pyrrhura ter wereld, dan kan jouw vogel wel een vreselijke kreng zijn die gedragsproblematiek heeft ontwikkeld. 

Hormonen worden vaak vergeten.

Ook pyrrhura`s hebben een hormonale huishouding waardoor hun stemming behoorlijk kan wisselen. 
De ene dag doet hij het op de training fantastisch en de andere dag zet jij hem het liefst onmiddellijk weer in zijn verblijf.
Doe dit dan ook! Want een saggerijnige vogel is een bitcherige vogel. Als jouw vogel irritant doet en niks wil en op iedere scheet wil bijten, gewoon meteen in zijn verblijf zetten. Hij of zij heeft zijn of haar dag gewoon niet. 
Zet hem of haar in het verblijf voor dat het escaleert. 

Ook kunnen er periodes zijn dat jouw vogel door bijvoorbeeld de rui, angstiger of agressiever doet ogen. 
Gewoon met rust laten en aandacht geven als jij er ook energie van krijgt. 

pratende pyrrhura

Pyrrhura`s kunnen wel imiteren maar echte praters zullen het niet worden. Ze zullen slechts geluiden als woorden imiteren omdat het natuurlijk gedrag is om bijvoorbeeld in de groep geaccepteerd te worden of voor de balts om indruk te maken op de gene waar hij verliefd op is. Imiteren wordt dus in de natuur ook vaak door de mannetjes gedaan... Maar ook vrouwtjes kunnen ook een klein beetje na praten maar baltsen er niet mee. 

Dus aan het gedrag kun je zien, wat mogelijk een man of een popje is.

Pyrrhura gedragsproblemen

Heb jij een lief vogeltje gezien? Ach wat lief ja... Maar ben je er wel klaar voor als hij begint te bijten, overdeven veel geluid begint te produceren omdat hij daarom aandacht denkt te krijgen of hij vliegt voor je weg en bijt op het moment jij hem weer veilig in zijn verblijf wil doen.

Is hij of zij dan nog wel zo lief?
Je moet er zeker van zijn dat je echt van vogels houdt en er echt over wil leren voor dat je aan een pyrrhura begint, en niet na al een paar maand zegt dat het houden van een pyrrhura te veel tijd vereist...
Besef waar het over gaat ook in het kader van dat de wet in 2023 gaat veranderen.

Pyrrhura handopfok 

Wil je pyrrhura met de hand grootbrengen doormiddel van een papje? Wees gewaarschuwd want dit vereist kennis en vaardigheid omdat het gevaren met zich meebrengt. 
Denk hierbij aan: krop verzuring, krop verbranding, longontsteking of infectie ziekten, verstikking, schimmelinfecties, onderkoeling, ook kunnen ze problemen krijgen met het zelfstandig leren eten door te veel of te weinig te voedingen en verkeerd gespeend worden.

Wetten en regels pyrrhura.

Handopfok is vanaf Juli 2014 ook verboden. Dit is om te vroeg weghalen bij ouders te voorkomen en ook te voorkomen dat het kuikentje na aankoop sneller sterft omdat ze nog geen sterkere immuunsysteem heeft opgebouwd. Baby's zijn per definitie kwetsbaarder en dus ook gevoeliger voor ziektes, schimmels en virussen.

Wil jij geen dode vogel na aanschaf? Haal de vogel niet eerder bij een kweker op dan wanneer jij ervaren hebt dat de vogel echt tam is en minimaal 10 weken oud is. Bovendien geldt er een scheidingsverbod tenzij het gaat om een vogel wat verstoten is door de ouders en de kweker dit wil aantonen.

Onderzoek wie een verantwoorde kweker is bij jou in de buurt.

Bovendien gelden voor bepaalde soorten een CITES A vergunning omdat het om een beschermde en zeer bedreigde soort gaat. Zorg dus ook dat je dit voor elkaar maakt en zoek voor aanschaf uit of jouw pyrrhura wel of geen CITES A of B nodig is. Daarnaast gaat er een drastische wet voor het houden van huisdieren in per 1 Januari 2023...

Pyrrhura tam maken...

Pyrrhura aandacht geven.

Besef dat een pyrrhura aandacht nodig is. Je zou tijd vrij moeten maken voor het schoonmaken van huisvesting, knuffelen, trucjes leren en trainen is ook een zeer belangrijke vorm van aandacht. Speeltjes en andere benodigdheden kopen kost ook tijd. Het schoonmaken van speelgoed. Het maken van nieuwe speelgoed. Het socialiseren kost ook tijd en energie. Opvoeden is ook belangrijk om het levenskwaliteit voor jouw gezin, als voor de vogel goed te houden. 

Weet jij wat jij moet doen als hij bijt en hoe jij dit moet stoppen? Wat doe je bij andere ongewenst gedrag? 

Weet waar je aan begint en voorkom dat de vogel bang voor jou wordt en hierdoor verwilderd. 

Voeding voor pyrrhura.

Naast zaden is het belangrijk dat jouw pyrrhura alle benodigde voedingstoffen binnen krijgt.

Schaf voor de zekerheid anti-pluk vlokken aan omdat bij een situatie met wat meer stress, een kromsnavel extra béta-kiratine nodig is. Bij tekort aan béta-kiratine gaat een kromsnavel veren plukken om die voedingstoffen uit de veren te halen... Bij dit gedrag geen aandacht geven!!! Want dan wordt het plukken structureel bij het vragen om aandacht en dan krijg je een kale lelijke vogel. Voor de rest geef jij je pyrrhura pellets voor de vitamines, een gekookt eitje met een beetje schil voor eiwitten en kalk, een mineraalblok om zijn mineralen binnen te krijgen en zijn snavel op de juiste lengte te houden. Snavel op de juiste lengte betekent dus ook minder knaag drang. Elke dag schoon drinkwater. 

Maagkiezel om zich te ontgiften en om het eten beter te kunnen verteren voor betere opname van de voedingstoffen.

Gewoon een stuk banaan of andere soorten fruit of groente.

Voer GEEN Citrus of steen vruchten want die beïnvloeden het gedrag negatief en zijn zelfs giftig. 

Tamme pyrrhura`s zijn niet gedomesticeerd. 

Vroeg of laat wordt je een keertje gebeten en dan moet je wel weten hoe jij hier mee om moet gaan en je moet weten dit gedrag meteen de kop in drukken. Anders worden het bijters of krengen. 

Dit houdt ook in dat hoe tam hij ook is, automatisch wegvliegt bij een gevaren prikkel. Dit gaat net zo automatisch dan wanneer jij de handen weg trekt als jij met je vingers tegen een hete pan aan komt. 

Dus gewoon weg laten vluchten en niet als een gek roofdier er achter na gaan jagen maar even zijn gang laten gaan en even tot bezinning laten komen, want hij komt vaak vanzelf wel weer bij je na max een kwartier als hij jou ziet als zijn maatje en als een veilige haven. Ze vliegen zelfs weg voor hun soortgenoten als een soortgenoot ze met de snavel weg jaagt bij een bron van voedsel. Dit is natuurlijk gedrag en gewoon niet te straffen. 

Gedragsproblemen of ongewenst gedrag stoppen. 

Helaas worden er veel pyrrhura`s weggedaan vanwege gedragsproblemen. 
Belangrijke redenen zijn, omdat mensen niet weten hoe met ongewenst gedrag om te gaan. 

Weet jij hoe je moet handelen bij een beet of continu geschreeuw? 

Pyrrhura`s zijn wel vogels waar jij je in moet verdiepen. Weet ook zeker of je ook echt van vogels houdt om binding te krijgen met jouw kromsnavel... Zo heb je meer geduld voor de opvoeding van jouw pyrrhura.

Krijg later gewoon geen spijt van jouw aanschaf is de boodschap van dit artikel. 

Rommel maken... 

Dit is nou eenmaal het risico bij het aanschaffen van een kromsnavel. Vogels maken nou eenmaal rommel als jij zo nodig een exotische vogel in huis of in de tuin wil. Hier heeft hij niet voor gekozen en jij zou dan ook jouw verantwoordelijkheid moeten nemen om jouw verblijf als dat van de pyrrhura schoon te houden.

Ze poepen overal...

Dit is ook het risico van een vogel. Ze zijn moeilijk zindelijk te maken. Dit is wel mogelijk maar dat vereist ook tijd en aandacht. Van nature poepen vogels overal waar ze maar hun behoefte moeten doen. In hun natuurlijke habitat is dat enkel juist nuttig voor de voortplanting van de fruitbomen waar ze weer van eten.

Maar het is begrijpelijk dat jij het in huis of in de tuin het minder nuttig vindt. 

Kosten aanschaf...

De complete kosten van de aanschaf bedragen tot rond de €500,- 

Dit is al inclusief. Verder kost het je ongeveer €20,- in de maand. 

Ziektekosten.

Hier kun jij je voor verzekeren. Bovendien zijn pyrrhura`s sterke vogels maar ze kunnen net als elk dier besmet of gewond raken. Dan moet jij wel klaar zijn om extra kosten te kunnen incasseren. 

Leeftijd. Pyrrhura`s gaan langer mee dan een hond of kat... Ze kunnen in gevangenschap tot wel 25 jaar oud worden. 

Wees hier dus op verdacht dat het dus 12 X €20,- X 25 is + wat extrakosten bij een dierenarts en vaccinatie tegen ziekten. Als je het goed wil doen, laat jij je ook stap voor stap begeleiden doormiddel van een cursus die mogelijk 2023 ook verplicht dreigt te worden.

Wil je meer weten over hoe jij van jouw pyrrhura een beste vriend maakt? Klik dan hier... 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.