Stop bijten, plukken en schreeuwen en verbeter het gedrag snel en effectief met trainen, verrijking en krijg een lieve, hanteerbare papegaai door te leren hoe je aan een gezonde relatie bouwt met je kromsnavel.

Wat als mijn vogel niet tam is? Bekijk deze gratis cursus video...

Tip: Stop plukken door anti pluk vlokken te kopen voor je edelpapegaai. 90% van het plukgedrag komt door gebrek aan Béta-keratine... 

Edelpapegaai kopen en houden

Naam Nederlands: Edelpapegaai

Mannetje: Groen, blauw en rood met oranje bovenkant van snavel en zwarte onderkant van snavel en bruin tot oranje soms rood kleur ogen.

Vrouwtje: Rood, paars met soms oranje staart en zwarte snavel en witte oogkleur.

Wetenschappelijke naam: Eclectus roratus

Rijk: Animalia (Dieren)

Stam:Chordata (Chordadieren)

Klasse:Aves (Vogels)

Orde:Psittaciformes (Papegaaiachtigen)

Familie:Psittaculidae (Papegaaien van de Oude Wereld)

Herkomst en reden van ondersoorten:

De soort telt 10 ondersoorten:

 • Eclectus Vosmaeri: de noordelijke en centrale Molukken.
 • Eclectus Roratus: de zuidelijke Molukken.
 • Eclectus Cornelia: Soemba.
 • Eclectus Westermani: Bandazee-gebied (oostelijk Indonesië).
 • Eclectus Riedeli: Tanimbar-eilanden.
 • Eclectus Aruensis: Aru-eilanden (Nieuw-Guinea).
 • Eclectus Biaki: Biak (nabij noordelijk Nieuw-Guinea).
 • Eclectus Polychloros: Nieuw-Guinea en de nabijgelegen eilanden.
 • Eclectus Solomonensis: Admiraliteitseilanden, Bismarck-archipel en de Salomonseilanden.
 • Eclectus Macgillivrayi: Kaap York-schiereiland in noordoostelijk Australië.


Leeftijd: Tussen de 25 en 30  jaar (Afh. van hoe de vogel gehouden wordt er zijn uitzonderingen van boven de 33 geregistreerd)
Lengte: Ongeveer tussen 25 en 37cm afhankelijk van de soort.
Geboorte: Ei leggen (Gemiddeld 1 tot 3 eitjes per nest).

De eieren komen na ongeveer een maand uit.
Activiteit: Dag actief 80% opzoek naar voedsel en 20% rust en sociale interactie. 
Wetgeving: CITES B Het is verplicht dat de vogel een vaste voetring heeft met unieke identificatie.

Ook mag de vogel niet voor 116 dagen na de geboorte gescheiden worden van zijn ouders dit gebeurt vaak wel.

Prijs edelpapegaai exclusief toebehoren: €400,- tot €1000,- per vogel
Klimaat: Van nature tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats
Minimale afmeting: ‘’Hoe groter, Hoe beter’’ gaan we later in de tekst verder op in. 

Voedsel:
65-75% vers (of soms gedroogd) fruit en groente en voor de rest zaden en mineralen.

We gaan hier later in de tekst verder en dieper op in.

Omschrijving:
De Edelpapegaai is een prachtige papegaai die de wetenschappers die hem als eerste ontdekten toch echt flink in de maling heeft genomen. De wetenschappers dachten namelijk dat ze twee soorten Edelpapegaaien hadden gevonden. Ze zagen eerst een ‘’groene variant’’ Edelpapegaai (dachten ze) en daarna een ‘’rood/blauwe variant’’ Edelpapegaai. Later bleken de wetenschappers het totaal mis te hebben. De groene ‘’variant’’ Edelpapegaai bleek een mannetje te zijn en de rood/blauwe ‘’variant’’ Edelpapegaai bleek een vrouwtje te zijn. Wij vermoeden dat er kostelijk om gelachen is toen ze erachter kwamen dat ze het toch echt over 1 soort hadden.
Maar gek is het eigenlijk helemaal niet. Een vrouwelijke Edelpapegaai heeft namelijk een rode kop, een blauw lichaam, een blauwe krans om de hals, onder de vleugels zien we het blauw ook terug komen, er zijn iets donker rode vleugels aan de bovenkant en zij heeft een zwarte snavel. Een mannelijke Edelpapegaai daarentegen is bijna helemaal groen maar onder de vleugels zien we wat blauw, op de zijkanten van de borst zien we wat rood en soms ook een beetje geel en hij heeft een oranje/gele snavel.
Er wordt gedacht dat dit kleuronderscheid is ontstaan door de manier waarop de Edelpapegaai zich in de natuur voortplant. De vrouwelijke Edelpapegaai zit namelijk tijdens het nestelen voornamelijk in/rondom een boom(stam) waarin een holte is waar ze haar nest heeft. Door de rode kop kleur wordt gedacht dat de vrouwelijke Edelpapegaai dan minder opvalt ten opzichte van de bruine schors van de boom. Omdat de mannelijke Edelpapegaaien voornamelijk van huis zijn en in/rondom de bomen vliegen ter hoogte van het groene bladerdek is een rode kleur niet handig en zijn ze dus groen van kleur.

Op een leeftijd van 5 jaar zijn Edelpapegaaien geslachtsrijp. Als het vrouwtje dan eitjes legt zijn het er meestal maar 1 tot 3. Dus gigantisch volle nesten zijn niet te verwachten. Na ongeveer een maand broeden komen de jongen uit het ei. Na 116 dagen mogen de jongen pas gescheiden worden van de ouders. Dit is bepaald in het ‘’Besluit houders van dieren’’ dat 1 juli 2014 van kracht is geworden. Dit besluit is heel erg belangrijk, het zorgt er namelijk voor dat de jongen niet te vroeg bij de ouders worden weggehaald. De ouders zijn namelijk heel erg belangrijk voor een opgroeiende vogel. Als een kuiken te vroeg van de ouders gescheiden wordt, is de kans op sterfte met 80% verhoogt door te weinig essentiële voedingstoffen en je dus een kwetsbaardere vogel hebt vanwege verslechterde immuunsysteem. Babyvogel voeder pap is alleen een vervanger als het mis gaat en de jong door de ouders dreigt te worden verstoten wat vaak gebeurd bij mannelijke edelpapegaaitjes. De moeder gooit de mannetjes vaak uit het nest vanwege dat de mannetjes een langere groeiproces nodig hebben dan de vrouwtjes.

Dit keiharde gedrag is natuurlijk bij de moeder dit doet ze instinctief om te overleven.

Ook kan het te vroeg verwijderen van een kuiken leiden tot extreme gedragsproblemen op latere leeftijd. Dus met andere woorden verwijder de kuiken alleen (te vroeg) als hij/zij is verstoten of één van de ouders is overleden.

De Edelpapegaai heeft qua voeding een iets ander lijstje dan andere papegaai-soorten. Dit komt onder andere omdat ze in verhouding een iets langer maag-darmkanaal hebben dan andere vogels. De Edelpapegaai is van nature een echte fruit- eter. In de natuur vallen ze dan ook vaak lokale plantages lastig om het lekker fruit eruit te stelen en geef hen eens ongelijk, het is ook moeilijk te weerstaan. Het is dus ook logisch dat de lokale boeren geen grote fans zijn van de Edelpapegaai. Naast fruit eten ze ook vijgen, noten, bloemen en zaden. Over het algemeen dus een best vetvrij dieet. Het advies is dan ook om in onze huiskamers een Edelpapegaai niet te vet te voeren. 

Het is überhaupt niet te adviseren om een edelpapegaai in een huiskamer te houden.

Geef de Edelpapegaai daarom niet te veel vette zaden, noten, papegaaien snoepjes, koekjes enzovoort. Natuurlijk vindt hij dit lekker maar gezond is het niet. Zeker op langere termijn kan veel vet eten bij een Edelpapegaai problemen geven vanwege de vetverzameling om de organen en dit gaat ervoor zorgen dat jij vaker naar een dierenarts moet.

Videobeeldmateriaal: Edelpapegaaien in het wild.

Papegaaienverzekering

Een papegaaienverzekering is iets wat je steeds vaker ziet onder papegaaieneigenaren. Dit komt vanwege enkele reden en met name de kosten. Een papegaai kan soms opeens met klachten zitten waarnaar een tripje naar de dierenarts vereist is. De dierenarts kan adviseren om medicatie te geven aan de papegaai of zelfs in sommige situaties een operatie te nemen. Indien dit het geval is zal je als eigenaar van de papegaai opeens met een hoge rekening te komen zitten. Deze hoge rekening willen wij je op alle manieren laten ontwijken en daarom adviseren we je om een papegaaienverzekering af te sluiten. Wanneer je dit doet ben je verzekerd tegen de gevolgen van een hoge rekening. De zorg wordt in grote delen vergoed waarna jij weer rustig kan slapen.

Edelpapegaai dieet.

90% van het plukgedrag is te kort aan Béta-keratine.

HELP! Mijn papegaai plukt zich helemaal kaal! De reden van plukgedrag is dat de papegaai veel stress ervaart en dat zijn lichaam hierdoor meer Béta-keratine verbruikt.

Als de Béta-keratine voorraad aan zijn einde loopt, gaat de papegaai dat instinctief weer aanvullen door veren te eten. Dit zien wij als plukken. 

Tip 1: Onderzoek de stress factor en zet de papegaai op een rustige kamer of geïsoleerde schuur met weinig prikkels en reageer niet op het plukgedrag of schreeuwgedrag.

Hoe zielig dit ook lijkt.

Plukgedrag heeft dus niks met verveling te maken dus is uit onderzoek gebleken...

Natuurlijk is verveling een belangrijk aspect bij gedragsproblematiek en daarom bieden wij jou via een pop-up een gratis kromsnavel cursus over verrijking aan.

Want een papegaai die zich verveeld, wordt vervelend.

Verveling maakt vervelend en dat geldt voor alle mensen en dieren.

Tip: Stop plukken door anti pluk vlokken te kopen voor je edelpapegaai. 90% van het plukgedrag komt door gebrek aan Béta-keratine... 

Overdreven garneren en in stukjes snijden van groente en fruit.

Veel mensen geloven dat fruit en groente in stukjes gesneden moeten worden.

Dit is lief bedoelt maar onnodig veel extra werk.

Want kromsnavels hechten absoluut GEEN waarde aan garnering en knaagt een appel liever zelf fijn met zijn of haar sterke snavel die ze niet voor niks hebben gekregen.

Verhaal van een Edelpapegaai eigenaresse.

Zelf sneed ik fruit en groente in kleine stukjes alsof ik in een ***** restaurant werkte.

Dit was veel werk. Was hier veel tijd aan kwijt.

Dit deed ik zodat mijn jonge baby edelpapegaaitje van verschillende soorten fruit en groente kon proeven.

Maar hij gooide uit speelsheid zijn voer uit het voederbakje en dus zag ik veel voedzame fruit en groente verdwijnen op de bodem van de kooi want er zat een rooster voor krantenbak zodat de vogel er niet bij kon komen.

Dit was frustrerend en irritant tot hij wat ouder werd en ik er klaar mee was.

Toen kreeg Zamy gewoon een halve appel of banaan in zijn kooi.

Hij keek eerst stom naar maar ik zei wel eens tegen mijn edelpapegaai, kom op kerel niet zo aanstellen dat overdreven groot ding heb jij niet voor niks aan je kop vast zitten Zam.

Toen ging ik naar school en toen ik thuis kwam, zag ik dat hij meer had gegeten van die halve appel dan van een bakje voedsel van een vijfsterren restaurant. 

Dus ik ga niet meer aan het werk voor hem in de keuken maar hij mag nou zelf aan het werk voor zijn voedsel. Precies zoals dit in de natuur ook gebeurt.

Dit is niet alleen gezonder vanwege het opnemen van voedingstoffen maar ook een stuk verrijking wat een stuk verveling weer tegen gaat.

Wat mag jij een edelpapegaai WEL en NIET voeren.

De edelpapegaai haar dieet bestaat in het wild voornamelijk uit fruit, onrijpe noten, blad- en bloemknoppen en sommige zaden. In gevangenschap eet de edelpapegaai meeste vruchten waaronder vijgen, bananen, meloenen, druiven, peren, appels, granaatappel en papaja. De spijsvertering duurt enorm lang bij een edelpapegaai, dus dit wordt vertraagd bij een vezelrijk dieet. In gevangenschap profiteert de Edelpapegaai van speciale fruiten, groenten, en kleine hoeveelheid zaden en noten zoals amandelen en walnoten. Het is belangrijk dat de edelpapegaai vezelrijk eten binnenkrijgt omdat de spijsvertering enorm lang duurt.  De edelpapegaai heeft ook meer behoefte aan een speciaal dieet dan andere papegaaien. Het is ook belangrijk dat de edelpapegaai gevarieerd eet zodat alle mineralen en vitaminen worden opgenomen.

Vet is in de winter belangrijk om te overleven als jouw edel buiten leeft.

In de winter krijgt mijn edelpapegaai 2 maatscheppen vettere papegaaien zaad en in de zomer 1 of een halve maatschepje zaad.

Het maatschapje is officieel een shake schep afkomstig uit een shakepoeder pot van body&fit. Het inhoud van het maatschepje is 40a50 ml.

De edelpapegaai leeft buiten in een volière in een geïsoleerde schuur.

Het dieet van de volwassen edelpapegaai moet bestaan uit 6% vet. Jongere vogels die actiever zijn en dus meer vet verbranden hebben mogelijk 12% vet nodig voor hun dieet.

Het wordt geadviseerd om papegaaien ongeveer 80% zacht voedsel te geven zoals vers en ontdooid bevroren fruit, groenen, geweekt zaad. Ook geniet een papegaai van maïskolven, banaan, mango, bessen, appel, meloen en watermeloenen. Het is dus noodzakelijk dat de verse, geweekte en gekookte etenswaren goed zijn om ziekte door besmet voedsel te voorkomen. Tip: Wanneer je het te druk heb gehad om naar de supermarkt te gaan of om online iets te gaan bestellen, mag je ervoor kiezen om je edelpapegaai af en toe babyvogel pap te voeden. Hier zit veel voedingstoffen in die ze van nature nodig zijn, en het geeft een boost bij het immuunsysteem van je papegaai wat er weer voor zorgt dat je minder vaak naar een dierenarts moet. Dit wordt geadviseerd onder meerdere papegaai houders.

Vitamine A rijk dieet is bij de rui het beste advies.

De edelpapegaai heeft ook vaak tekort aan vitamine A. Dit kan worden aangevuld door abrikozen, wortelen, rode paprika, pompoenen en zoete aardappelen.

Het is belangrijk om veilige en natuurlijke vormen van vitamine A te verkiezen boven supplementen. Synthetisch geproduceerde voedingsstoffen zijn soms niet opneembaar en kunnen gemakkelijk te veel worden genomen.

Met een gezond dieet zou een papegaai geen extra vitamine A nodig hebben in de vorm van supplementen (als er wordt uitgegaan dat er geen metabole problemen zijn bij de papegaai).

Lijst van producten met vitamine A die veilig zijn voor vogels:
-Rode chilipepers : De meeste papegaaien houden van rode pepers. De rode pepers zijn rijk aan bètacaroteen; dus het opnemen van gedroogde chilipepers in een droge voeding is een constante bron van een veilig en natuurlijk vorm van vitamine A.
-Broccolibladeren: Deze zijn rijk aan bètacaroteen en wordt daarom ten zeerste aanbevolen.
-Wortelen: Veel vogels genieten van vers wortelsap of geraspte wortelen.
-Papaja
-Zoete aardappelen

Dieet

Niet alleen het uiterlijke verschil tussen de man en de pop onderscheidt de edel van andere soorten. Hun dieet is ook heel anders. Zij eten 70 tot 80 % groente en fruit en vullen de rest aan met een zaadmengsel. Het advies is om geen pellets te geven aan Edelpapegaaien. Net als de Lori die in het wild veel vloeibare nectar eet, lijkt ook de edel niet ontworpen te zijn om een droge geconcentreerde brok te verwerken.

Van de edel wordt verteld dat zij een vergrote kliermaag heeft en ook hun spijsverteringskanaal is langer dan normaal. Men vermoed dat de reden voor deze afwijking is dat de edel in het wild vezelrijke groentes eet, en ze hierdoor de minimale aanwezige voedingswaarde eruit kunnen halen. In het wild eten ze grote hoeveelheden sappige vezelrijke planten, inclusief fruit en groentes met weinig vitaminen en mineralen. Hierdoor is het nodig dat ze efficiënt omgaan met wat ze eten en alle voedingswaarde eruit halen wat erin zit. Ze vullen hun dieet aan met insecten, kleine hagedissen en ander voedsel rijk aan proteïne. Tijdens het observeren van de edel in het wild zag men dat de edel ook bloemen at, het is dan ook niet verwonderlijk dat men eerst dacht dat de edel familie van de Lori was.

In het wild hebben ze de voorkeur voor sappig vezelrijk voedsel en ook in gevangenschap wordt dit als eerste gegeten door de edel. Een droge pellet is dus het tegenovergestelde met een hoge concentratie aan voedingswaarde en toegevoegde vitamines. Het overdosering van vitamines kan voor gezondheidsproblemen en gedragsproblemen zorgen.

Mocht je na het lezen toch nog een pellet willen voeren, koop dan een organische (de dure).  Vermijd toegevoegde kleurstoffen.

Fruit en Groente

Rauwe groente: aubergine, witlof, verse erwten en peulen, maïskolf en losse maïskorrels,  spinazieblad,  andijvie, veldsla, wortelloof, courgettes, tomaten, bleekselderie, venkelknollen, paprika, wortel. Alle groente welke je zelf eet, liefst rauw, behalve koolsoorten. Hier krijgen ze gassen van.

Ananas, abrikozen, appel, banaan, peer, bramen, dadels, vijgen, cactusvijge, meloen, perzik, druiven, papaja, kaki, kiwi.
Eigenlijk al het fruit, met uitzondering van avocado, deze is giftig voor de papegaai.

Uit de natuur

Graszaden: van eenjarig straatgras, beemdgras en Engels raaigras. Distel, rozenbottel.

Bloesem en zaden: van vogelmuur, veldzuring, paardebloem, herderstasje.

Gierst en duizendknoopachtige: Hanenpoot, bloedgierst, groene naaldaar, trosgierst, vogelduizendknoop.

Bessen en wilde vruchten: Bessen van de lijsterbes, vuurdoorn, duindoorn, wegdoorn.

 • rozenbottels (veel plukken zodat je in kan vriezen voor de rest van het jaar).

Citrusvruchten

In citrusvruchten zit een stofje wat agressie en overprikkeling bij papegaaien en parkieten stimuleert. Als je bijten en schreeuwgedrag wil verminderen, voer dit dan NIET!

Steenvruchten

Steenvruchten zijn voor kromsnavels niet gezond, zeker de grote pitten dragen giftige stoffen bij zich wat op termijn een nare werking gaat hebben bij jouw vogel.

Ook hierin mag iedereen zijn eigen mening en conclusie trekken maar het feit dat die dikke pitten niet gezond zijn blijft bestaan.

Ongezond of zelfs dodelijk!

Rauwe aardappel en het groen ervan, alle koolsoorten behalve Chinese kool, chemisch behandeld blad sla, avocado’s, pruimen, rabarber, gedroogd fruit (gezwaveld). Koffie, alcohol en snacks.

Koud voedsel direct uit de koelkast, bedorven en beschimmeld voedsel, ook nadat de plekken weggehaald zijn, zoutig en gekruid voedsel, chocolade, slagroom, zoetigheid, puur vet en vetrijk voedsel, koolzuurhoudende dranken.

Water

Natuurlijk heeft jouw edel iedere dag ook schoon en vers water nodig.

Video de emotionele intelligentie van de edelpapegaai en leren op en af stappen.

Edelpapegaai gedrag

Het vrouwtje is pittiger en dominanter dan het mannetje en is daardoor minder terughoudend als ze getraind gaat worden. Terwijl het mannetje vaak terughoudend hij is meer aan het inschatten of er gevaar dreigt en daardoor tijdens te training meer over de streep geduwd moet worden.

De edelpapegaai is behoord tot de zeer luidruchtige papegaai soorten. Ja zeer luidruchtig dus weet waar je aan begint... Het schreeuwen is af te leren maar het heeft bij goede opvoeding en africhting wel tijd nodig. Dus geduld en volharding is een schone zaak. 

Voor de rest is een goed afgerichte edelpapegaai een lieve en rustige vogel waar je veel mee kan doen als je passende training toepast bij je edel. 

Ze kunnen goed gesocialiseerd worden waardoor ze ook prima door andere mensen gehanteerd kunnen worden als jij op vakantie wil en de vogel niet mee kan.

Een edelpapegaai is polygaam dat betekent dat hij meerdere partners heeft en dus vreemd gaat met andere soortgenoten van het andere geslacht. Een polygame vogel is makkelijker te socialiseren dan een monogame vogel zoals een ara.

Een NIET goed afgerichte edelpapegaai is brutaal wat zich uit in bijtgedrag. Ook schreeuwen ze echt alles bij elkaar zo erg dat je er knetter gek van wordt. 

Door dat hard kunnen schreeuwen, zitten er genoeg edels in een papegaaienopvang.

Levensduur

De gemiddelde levensduur van de edelpapegaai is tussen de 25 en 30 jaar. Er zijn uitzonderingen van 33 tot 40 geregistreerd.

De rui

Elke jaar rond de voorjaar en zomer gaat de edelpapegaai ruien.

De rui kan drie maanden duren. Tijdens de rui is een edelpapegaai schrikkeriger en soms wat chagrijnig. Zijn huid en veren doen pijn tijdens de rui.

Je kan dit verlichten door je edelpapegaai wekelijks te douchen bij voorkeur op een warme dag dan hoef je hem niet af te drogen als je hem of haar in de zon zet.

Het kan dus met een plantenspuit met koud water.

Door het water doe je wat Aloë Vera.

Dit heeft een verzachtende werking op de huid en zorgt ervoor dat de hulzen van de nieuwe veren makkelijker los gaan.

Ga je je Edel douchen dan zal je zien dat hij hier volop van geniet. Ze kunnen tijdens zo’n spraybeurt helemaal uit hun dak gaan. Doen ze dat niet dan is de temperatuur van het water waarschijnlijk niet goed. Bij ons zijn ze dus gek op koud water, doe ik het met lauw water dan laten ze dit gelaten over zich heen komen.

Edelpapegaai huisvesting

Advies is om een edelpapegaai buiten in een goed geïsoleerde volière te houden waar ze de ruimte hebben voor beweging en verrijking. Bij verrijking hoef je niet alleen te denken aan dure speeltjes maar het kan ook een oude doos van een bestelling zijn met voedsel en krantensnippers erin. 

Je kunt een goed geïsoleerde volière schuur creëren met een buiten verblijf of dat je de edel papegaai met mooi weer op een Java boom zet en als de vogel te veel lawaai maakt, kun je hem weer binnen in de schuur doen. 

Advies is om een papegaai of parkiet überhaupt NIET in huis te houden.

Zeker niet bij honden in de buurt.

De reden hiervan is gevaarlijke fijnstof wat je kunt inademen.

Ook mag een edelpapegaai graag knoeien met voedingsresten waardoor de hygiëne in huis afneemt hierbij moet je denken aan schimmel en rottentfruit. 

Het geluid wat een edelpapegaai produceert en de prikkelingen in huis zoals schreeuwen onder het televisie kijken. Dit vinden de buren niet leuk. 

Tot slot

Een edel papegaai is absoluut een intelligente vogel.

Dit merk je aan de dingen die je hen leren kan en hoe snel ze bepaald foerageer speelgoed door hebben. Ook kunnen ze erg goed na praten en andere geluiden imiteren. 

Maar toch zijn ze bij het imiteren minder goed ontwikkeld dan bijvoorbeeld een grijze roodstaart papegaai.

Nog iets bijzonders aan deze vogel soort is, dat de edel papegaai in vergelijking met andere papegaaien soorten, een stuk minder stof produceren.

Vanwege het soort structuur van hun verenkleed.

Video: Mannetje traint het vrouwtje geduldig voor de paringsdans. 


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.