Doel van dit artikel is: Stop bijten, plukken en schreeuwen en verbeter het gedrag snel en effectief met training en verrijking.
Welke aandacht je WEL en NIET moet geven.
Dat jij weet hoe jij problemen op overmacht na kan voorkomen en hoe jij moet handelen als iets een keer voorvalt.

Wat als mijn vogel niet tam is? Wat moet en kan ik dan doen? Bekijk deze gratis cursus video...

Dwergpapegaai cursus tips.

Heb jij wel eens een puppy of volwassen hond aangeschaft? Of ken je iemand met een pup of een volwassen hond? Dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord dat een puppycursus bij honden verstandig is en bij sommige hondenrassen is een cursus zelfs verplicht. 

Wist je dat: Je eigenlijk ook een cursus zou moeten doen met jouw papegaai of parkiet? Het is misschien moeilijk om trainingslessen te vinden voor jezelf en jouw papegaai, maar laat je niet tegenhouden! Door middel van vogeltraining kun je je huisdier leren welk gedrag je wilt en hoe hij zich moet gedragen. Bovendien leert de training je papegaai dat je zijn vriend bent en jou te associëren met goede dingen, zoals vogel spelletjes, lofbetuigingen en een hechte band. Deze acht tips hieronder geven je een idee van de dingen die je je papegaai allemaal kunt leren. Deze dingen komen ook voor in de papegaaien cursus. Kijk de bonus video hierboven met direct toe te passen kennis.

Papegaaien cursus Tip 1: Maak gebruik van een rustige ruimte zonder afleiding.

Papegaaien cursus tip 1 gaat over de trainingsruimte. Als je ooit hebt geprobeerd om een gesprek te voeren in een drukke discotheek, weet je al hoe moeilijk dit kan zijn? Dit gaat over hoe het voor jouw dwergpapegaai zal voelen als je een drukke, luidruchtige of visueel afleidende plek gebruikt om trainingen te geven. Je papegaai moet zich comfortabel, verbonden en gefocust voelen om van de trainingen te genieten en de gepresenteerde taken onder de knie te krijgen. Wat te doen: gebruik een favoriete zit standaard of speelstandaard waar jouw papegaai tijdens de training kan zitten. Zet de standaard in een vertrouwde omgeving waar het rustig is. Gebruik favoriete speeltjes of lekkernijen wat door de papegaai of parkiet zelf als beloning wordt gezien… Hier gaan we in de cursus ook nog op in.

Papegaaien cursus Tip 2: Begin simpel.

Papegaaien cursus tip 2 heeft betrekking op het startniveau. Als het goed is begon jij als peuter vroeger ook niet met wetenschappelijke formules. Maar was het al geweldig gepresteerd als jij al zindelijk was en al wat zinnetjes kon maken. Een Dwergpapegaai of agapornis heeft het niveau van een peuter.
Dus begin bijvoorbeeld bij simpele woordjes. 

Papegaaien cursus bonus Tip: Een sterke band geeft trainen voorsprong.
Geef jouw dwergpapegaai veel liefde dan blijft hij jou steeds volgen en wil hij bij jou zijn. Dan is het een geweldig moment om hem te trainen.
De meesten vliegen dan non stop achter jou aan en kun je bijvoorbeeld leuke vlieg trainingen doen.

Papegaaien cursus Tip 3: Denk praktisch.

Papegaaien cursus tip 3 gaat over de lesstof en jouw levens prioriteiten. Wat wil jij jouw huisdier bijbrengen en wat moet hij kunnen als hij oppas krijgt omdat jij bijvoorbeeld op vakantie gaat. Waar moet jouw vogel aan wennen? Moet hij tegen het feit kunnen dat jij werkt of studeert en dat hij zichzelf moet kunnen vermaken?
Het werkt praktisch beter als jouw vogel goed gesocialiseerd is. Het werkt ook praktisch beter als jouw vogel niet gewend is om 8u per dag aandacht te krijgen. Er zijn ook gratis lessen over hoe verrijking in de kooi het gedrag van jouw vogel positief beïnvloed. 

Papegaaien cursus Tip 4: Kort maar krachtig.

Papegaaien cursus tip 4 gaat over de clicker. “Clicker training” is voor het eerst populair gemaakt door Karen Pryor, die een van de uitvinders was van deze effectieve trainingsmethode. Karen vertaalde technieken die gebruikt worden om exotische dieren zoals dolfijnen te trainen om te werken met gedomesticeerde huisdieren. De clicker is een eenvoudig apparaat dat een “klikkend” geluid maakt wanneer de knop wordt ingedrukt. Deze klik wordt gebruikt als een onmiddellijke versterking voor het trainen van gewenst gedrag. De training wordt versterkt omdat het klikkend geluid wordt opgevolgd met een beloning. Wanneer je papegaai iets doet wat je wilt versterken gebruik dan de tool om een klikkend geluid te maken. Daarna volgt een wenselijke beloning (zoals aaien of een snack traktatie).

Papegaaien cursus Tip 5: Het is niet te vroeg maar ook zeker niet te laat.

Trainingen worden het beste opgenomen als de vogel nog jong is. De meeste dieren die nog jong zijn kunnen makkelijker getraind worden dit geldt ook voor mensen. Maar wacht eens even… Er zijn helaas fabeltjes ontstaan. Er wordt gezegt dat volwassene vogels niet te trainen zijn. Je kunt een tamme vogel ook prima iets bijbrengen als hij volwassen of zelfs bejaard is. Dit gaat afhankelijk van de complexiteit van de training iets moeilijker en je hebt meer geduld nodig bij een wat oudere vogel. 

Kortom: Het trainen van een jonge vogel is iets makkelijker en het tam maken van een jonge vogel gaat vaak ook veel makkelijker. Bij een oudere vogel is tam maken erg moeilijk maar als hij tam is, dan heb je wat meer geduld nodig tijdens de training maar je kunt hem prima wat leren. 

Papegaaien cursussen

In het begin kan het voelen als een ontmoedigende taak om je papegaai te trainen om te praten, trucjes te doen of zelfs te blijven zitten op zijn trainingsblok tijdens een cursus sessie. Maar de sleutel tot het trainen van een papegaai is, net als bij het trainen van elk wezen op elk moment, geduld en herhaling. Door gewoon geduldig te blijven en zich te verbinden aan regelmatige trainingen, zult u beginnen te ontdekken hoe slim en capabel jouw dwergpapegaai wel niet is in het leren van nieuwe dingen. Mocht het niet zelf lukken om je papegaai te trainen om welke reden dan ook, dan zijn er cursussen te vinden die je kunnen helpen.

Aanschaf dwergpapegaai of agapornis. Voorkom jij dat je een wilde en bange papegaai aanschaft?

De papegaaien opvangcentrums zitten en marktplaats staat bom vol met kleine papegaaitjes en parkietjes.

De reden hiervan is dat de aanschaf makkelijker en vele malen goedkoper is, dan de aanschaf van een wat grotere papegaai. 

Door dat een dwergpapegaai veel gekweekt wordt en dus laagdrempelig in aanschaf is, schaft helaas 4 op de 5 onervaren mensen een wilde, bijtende, wegvliegende en bange vogel aan.

Van een wilde vogel ben jij snel zat omdat jij er bijna niks mee kan als jij onervaren bent en hierdoor staan een hoop vogels te koop of zitten in een opvang.

Dit verhaal is gebaseerd op de realiteit...

Heel erg herkenbaar. Je ziet op bijvoorbeeld marktplaats of in de dierenwinkel prachtige dwergpapegaaien die jij wel graag in huis wil. Je vindt ze zo mooi je koopt ze en neemt ze mee naar huis. Je zag hoe hysterisch ze door de kooi heen vlogen toen de verkoper ze probeerde te pakken maar je denkt ach ik maak ze wel even tam...

Een week later zijn ze wel gewend aan de kooi maar niet gewend aan jou. Ze vliegen nog steeds hysterisch heen en weer in de kooi als jij langs komt. Dat is jammer want jij wil ze graag een keer uit de kooi hebben.

Inmiddels een maand later en het is nog niet veranderd... Nu zoek je pas op hoe jij ze tam kan maken en je volgt de instructies op maar je geduld raakt op. Je denkt ik haal ze eruit. Dat doe je ook en dan...

Ze vliegen hysterisch weg, poepen overal, en bijten je in je vinger als je ze vast houdt om ze weer in de kooi te doen.

Dit herhaald zich vaak en je begint er flauw van te raken. Je bent voor wilde dieren aan het zorgen en je weet gewoon niet meer hoe je dit aan moet pakken en je doet ze na een half jaar ploeteren, maar weg...

Wil jij voorkomen dat jij straks voor een wild en bang dier aan het zorgen bent?

Hier drie boeiende tips die ervoor gaan zorgen dat jij deze domme fouten niet maakt...

Tip één: Ga niet enthousiast af op een willekeurige verkoper hoe verleidelijk dan ook en zoek het liefst wat jongere vogels van ongeveer zeven weken oud uit als jij ze zelf tam kunt maken of al door de verkoper tam zijn gemaakt.

Op marktplaats of elders staan vaak ook tamme vogels te koop. Er bestaan ook tamme vogels die al jaren oud zijn. Als ze goed zijn gesocialiseerd en gewoon opstappen op je vinger, is er weinig aan de hand als jij ook goed weet te handelen bij ongewenst gedrag. Want elk dier test je een keer uit want dat is natuurlijk gedrag. 

Tip twee: Spreek af dat jij eerst gaat kijken of hij wel echt tam is en hem pas aanschaft op het moment dat jij een klik met een dwergpapegaai hebt. Als de dwergpapegaai in eerste instantie al hysterisch probeert te vluchten in de kooi van de verkoper is deze niet tam!!! Hysterisch vluchten houdt in dat de verkoper ze niet tam heeft gekregen en erg veel moeite moet doen om de vogel te pakken te krijgen...

Tip drie: Leer goed hoe jij moet omgaan met bijten, schreeuwen, wegvliegen of plukken. Ook tamme vogels vertonen dit gedrag wel eens. Daarom is het heel erg belangrijk om te weten hoe jij hiermee omgaat en hoe je dit gedrag voorkomt en stopt. Weet jij dit niet? Geen stress dan volgen er nog erg waardevolle tips.

Hou jij van dierenleed? Verlaat dan deze pagina...

Ben jij een echte dierenvriend? Lees hieronder verder voor meer leerzame tips en trucks... 

Dwerg papegaai aandacht geven. Doe ik het wel goed?

Wist je dat: Training de beste vorm van aandacht is? Dit kan variëren tussen kroelen, vlieg oefeningen en elders. 

Wist je dat: Verrijking in de kooi erg bijdraagt aan het stoppen en voorkomen van gedragsproblemen? Een mens of dier wat zich verveeld wordt vervelend...

Hier zit een gratis cursus verstopt over hoe je gratis verrijking aanbrengt in de kooi.

Wist je dat: Als een papegaai bijt, schreeuwt of plukt, nooit (negatieve als positieve) aandacht moet geven? Deze vorm van aandacht maakt het probleem alleen maar erger. Zet de vogel op een prikkelvrije omgeving en negeer hem. 

Helpt dit niet? Dan kunnen er andere dingen aan de hand zijn die in de cursus behandeld gaan worden. 

Tip: Stop plukken door anti pluk vlokken te kopen voor je dwergpapegaai. 90% van het plukgedrag komt door gebrek aan Bèta-keratine... 

Tip: Wil jij weten hoe jij wel moet handelen bij ongewenst gedrag en voorkomen dat je straks voor een gemene bijtende en schreeuwende kreng aan hat zorgen bent?

Zo wordt mijn dwergpapegaai na een kromsnavel cursus.

Disclaimer: Gewenst effect zichtbaar mits jij de cursus serieus toepast, geduld hebt, en een waardevolle dwergpapegaai als gezinslid wil.


Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

<Naar valkparkiet                                                 Naar biotoop>